Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tovább bővítené keresőkutyáinak állományát, ezért pályázatot hirdetett keresőmunkára kiképezhető ebek beszerzésére. A  jelölteknek szigorú előírásoknak kell megfelelniük az életkortól kezdve az egészségi állapotig.

Az ideális kutyajelölt legfeljebb hároméves, rendelkezik megfelelő oltásokkal, féregtelenített. Teljesíteni kell bizonyos fizikai és pszichológiai kritériumokat, mint például a magasság és mélység tűrését, valamint meg kell birkóznia a zajjal és félelemmel.

Különösen kedvelt fajták a németjuhász, a belga és holland juhászok, labrador retrieverek, valamint egyéb, hasonló adottságokkal bíró keverékek.

2024. február 22-ig kell előzetes ajánlatot küldeni az ebtartóknak, amely tartalmazza a kutya alapadatait, képzettségét, és a kért vételárat. 

A  beválogatott állatok a NAV kutyavezető-képző központjában 21 napos próbaidőn vesznek részt,  ahol képességeiket és készségeiket szakértői bizottság értékeli.