Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A carbonara egy örök klasszikus, de nem kell étterembe menned, hogy kiélhesd a szaftos, isteni finom tésztaétel iránti vágyadat. Mutatjuk, hogyan készítsd el otthon gyorsan és egyszerűen a szénégető tésztát!

Hozzávalók
•    1 evőkanál extra szűz olívaolaj vagy sótlan vaj
•    szalonna kockára vágva
•    1-2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
•    3-4 egész tojás
•    reszelt parmezán vagy pecorino sajt
•    spagetti
•    Só és fekete bors ízlés szerint

Elkészítés
Tegyünk fel egy nagy fazék sós vizet forrni (1 evőkanál só minden 2 liter vízhez). Amíg a víz felforr, egy nagy serpenyőben közepes lángon hevítsük fel az olívaolajat vagy a vajat. Adjuk hozzá a szalonnát és lassan süssük ropogósra.

Adjuk hozzá a fokhagymát és főzzük még egy percig, majd kapcsoljuk le a lángot, és tegyük a szalonnát és a fokhagymát egy nagy tálba. Egy kis tálban verjük fel a tojásokat, és keverjük bele a sajt körülbelül felét. Amint a víz felforrt, adjuk hozzá a száraztésztát, és fedő nélkül, forráspontig főzzük.

Amikor a tészta al dente egy fogó segítségével tegyük át a tálba a szalonnával és a fokhagymával. A tésztavíz egy részét tegyük félre. A tésztát gyorsan tegyük át a fazékból a tálba, mivel azt szeretnénk, ha a tészta forró lenne. A tészta hője az, ami kellőképpen felmelegíti a tojást ahhoz, hogy krémes mártást kapjunk.
Forgassuk össze az egészet, és hagyjuk, hogy a tészta éppen csak annyira hűljön ki, hogy a tojások ne alvadjanak meg, amikor belekeverjük őket. (Ez a trükkös rész.) Adjuk hozzá a felvert tojásokat a sajttal, és gyorsan forgassuk össze még egyszer, hogy összeálljon. Ízlés szerint sózzuk meg. Adjunk vissza egy kevés tésztavizet a tésztához, hogy ne száradjon ki. Azonnal tálaljuk a maradék parmezánnal és frissen őrölt fekete borssal. Ha akarjuk, szórjuk meg egy kevés friss, apróra vágott petrezselyemmel.