Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Az a titokzatos félmosoly… és megannyi rejtély! Viszont legalább azt tudjuk, hogy a világ egyik legismertebb festményének nőábrázolása mögötti híd merre lehet.

Hosszas kutatások előzték meg a leleplezést: Silvano Vincenti olasz történész göngyölítette fel a rejtélyt, ami úgy tűnik már kipipálandó Leonardo Da Vinci legismertebb festményének kapcsán. Persze még rengeteg kérdés maradt a Mona Lisáról, de Vincenti úgy néz ki, hogy megtalálta a hidat, amit a háttérben ábrázolt a toszkán polihisztor.

Úgy tűnik, Arezzo tartományában kell keresni az építményt, jelesen a Romito di Laterina hidat, amit a történész a festmény, történelmi dokumentációk és a jelen drónfotóival összevetve vizsgált, míg meg nem bizonyosodott az azonosságról. Ez a híd jelenleg csupán egyetlen boltívet jelent az Arno folyóban, de valaha négy boltívből állt, ahogy Da Vinci festményén is megfigyelhető. Sokan, sokszor próbálták már beazonosítani ezt a hidat, de eddig mindig kiderült, hogy tévesek a feltételezések, akár például Buriano vagy Bobbio építményeit gondolták a megfelelőnek. A mostani felfedezés viszont úgy tűnik, megállja a helyét.

A történész több könyvet is írt már Da Vinciről, rengeteg ismeretanyagot gyűjtött már össze és ezekből ki is derül, hogy a polihisztor többször időzött Arezzóban és környékén, ami magyarázat lehet a hídábrázolás kapcsán is.