Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Egyedülálló workshopnak adott otthont a Széchenyi István Egyetem

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A piaci igények kiszolgálásáról, előrelépési lehetőségekről, a tehetséges hallgatók hazacsábításáról és megtartásáról szólt a Techtra Technológiai Transzfer Intézet Mindcraft elnevezésű projektjéhez kapcsolódó workshopja a Széchenyi István Egyetemen. A program illeszkedett az egyetem Győri Tudományos és Innovációs Parkjának fő fókuszterületeihez is.

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó Techtra Technológiai Transzfer Intézet Mindcraft kezdeményezésének középpontjában a folyamatos munkaerő biztosítása áll több olyan szakterületen, ahol ennek pótlása egyre nehezebb. „Azt a célt tűztük ki, hogy hazahozzuk a kiváló, külföldön lévő magyar tudásállományt. Elsőként a külhoni hallgatók képviseletével jött létre a kapcsolat, majd a rendezvény folyamatosan bővült új célkitűzésekkel és partnerekkel. Azt szeretnénk, hogy a Mindcrafttal olyan, évente visszatérő, közismert programot valósítsunk meg, ami a fiataloknak megmutatja, milyen lehetőségeik vannak hazatérni, méghozzá minőségi szakmai környezetbe” – húzta alá Szőke Zsuzsanna, a Techtra kommunikációs- és marketing igazgatója.

Mindez két divízióban valósul meg: az egyik a kutatás-fejlesztés, melynek középpontjában a mesterséges intelligencia, az autonóm rendszerek és a modern anyagok gyártása, technológiája, energetikája tartozik. Ennek a szegmensnek folyamatosan nagyszámú mérnöki munkaerő-utánpótlásra van szüksége. A másik a tudás- és technológiatranszfer divízió, melyben másfajta szaktudásra van szükség, főként gazdasági és piackutatási területen. „Olyan rendezvényt álmodtunk meg, amely minden szereplőnek jó: ennek eredményeként a vállalati szektor minőségi, előszűrt munkaerőt kap, a hallgatók pedig magas színvonalú lehetőségekhez jutnak a hazatérésre. Célunk, hogy az egyetemmel karöltve olyan ökoszisztémába vonjuk be a cégeket, a hallgatókat és a támogató szervezetek hálózatát, mely kimagasló munkaerőt, pozíciókat, tudományos szemléletet és közös kapcsolódást biztosít valamennyi résztvevőnek” – tette hozzá Szőke Zsuzsanna.

A Mindcraft szervezeti hálózathoz elsőként a külföldön tanuló hallgatókat összefogó és képviselő Hungarian Youth Association csatlakozott, amely 13 országban, 80 nemzetközi felsőoktatási intézményben van jelen. A hálózat része többek közt a Nemzeti Innovációs Ügynökség, amely iránytűként működik, összekötve az akadémiai szférát a piaci szereplőkkel, valamint a SkillX, ami a nagyvállalati és munkavállalói igények ismeretével támogatja a rendezvényt egy HR-platform létrehozásában. A partnerek között található mások mellett még a Nemzeti Ifjúsági Tanács, a Doktoranduszok Országos Szövetsége, a Tempus Közalapítvány is.