Kezdőlap GYŐR Győr - Gazdaság

Napelemparkot létesít Győrben a Rába

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mintegy 5,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Rába Járműipari Holding Nyrt. üzleti portfóliójába tartozó Rába Futómű Kft. a Gyármentő programban energiahatékonyság javulást eredményező és megújuló energiatermelő beruházásokra – közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat.

A tájékoztatás szerint az elnyert támogatás lehetőséget teremt a csoport számára a "Rába Modernizációs Program 2025" elnevezésű programban napelempark telepítésére és a gyártócsarnokok energiahatékonyságának növelésére. A vállalatcsoport közölte: a beruházást idén tavasszal a napelempark telepítésével már elkezdték, a teljes beruházás várhatóan 2025-ben fejeződik be.

Az első ütemben 5400 kilowatt névleges összteljesítményű napelemes kiserőmű létesül a győri telephelyen. A kiserőmű által termelt energiát helyben használják fel, a naperőmű nem táplál vissza a villamos energia hálózatra.  A központi irodaház előtti füves területen 10 140 napelemet telepítenek, míg a kovácsüzem mellett 2 128 darabot.

Az első ütemben létesített napelempark lehetővé teszi a vállalat számára, hogy az éves villamos energiafogyasztás a Rába Futómű Kft.-nél legalább 25 százalékban zöld energia felhasználásával valósuljon meg.

A második ütemben szintén a győri telephely lesz érintett, ott a tetőkorszerűsítést és az oldalfalak megújítását követően a csarnokok tetejére is napelemek kerülnek. A Rába csoport egy keleti-nyugati tájolású napelemrendszer telepítését tervezi.