Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Egyeztetett az iparkamara és a városvezetés a megemelt építményadóról

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke egyeztetett az elmúlt időszakban Dr. Dézsi Csaba András polgármesterrel a megemelt építményadóról.

Az Iparkamara már korábban jelezte, hogy a győri építményadó mértékének drasztikus, mintegy 120 százalékos növelését elfogadhatatlannak tartja.

Pintér-Péntek Imre elmondta, a vállalkozások a jelenlegi energetikai és munkaerőpiaci kihívások mellett az építményadó ilyen szintű emelését nem tudják kitermelni, ez komoly, sok esetben vállalhatatlan pénzügyi terhet jelent számukra. Amikor a mostanihoz hasonló gazdasági nehézségekkel kell szembenézniük a helyi cégeknek, az önkormányzatnak inkább azok támogatásában, a munkahelyek megtartásában, működőképességük megőrzésében kellene segítenie.

A megbeszélésen résztvevő városvezetők emlékezettek rá: a koronavírus járvány idején a kamara elérte, hogy az iparűzési adót megfelezze a kormány, két évig ingyenes parkolás segítették a helyieket, és a győri iparűzési adó mértékét is 1,6 százalékra csökkentette a város az országban általánosan alkalmazott két százalékkal szemben. Elmondták azt is, hogy Győr szolidaritási hozzájárulás címén idén 9,5 milliárd forintot fizet be a költségvetésbe, és ez az összeg nagyon hiányzik a város kasszájából. A központi elvonások már nem tesznek lehetővé további engedményeket.

Szeles Szabolcs alpolgármester hozzátette: az építményadónak csak mintegy két
százalékát fizetik a mikro- és kisvállalkozások, az adónemből bejövő összeg döntő része jellemzően a nagyvállalatoktól érkezik. Igaz, a szociálisan vagy gazdaságilag nehéz helyzetben lévő vállalkozások kérvényezhetik az első részlet fizetési halasztását, de ennek külön eljárás díja van amit az adott helyzetben a kérvényezőnek mérlegelnie kell.

A kamarai küldöttség elsődleges célja az volt, hogy olyan kompromisszumos megoldást keressenek, amely mindkét fél számára elfogadható. Ha nem is sikerül elérni az építményadó emelésének visszavonását, mégis teremtsük meg a lehetőségét a nehéz helyzetben lévő kis- és közepes vállalkozások támogatásának, és könnyítsünk a terhein azoknak a cégeknek, amelyek energetikai beruházásokat vagy az inflációs hatások mérséklését szolgáló bérfejlesztést hajtanak végre. – nyilatkozte a Megyei Kereskedelml és Iparkamara elnöke.

A kamara az építményadó második részlet fizetése kapcsán tesz megoldási javaslatot: vállaltak egy konkrét javaslatcsomag kidolgozását, mely lehetővé teszi, hogy az energetikai beruházásokat, illetve béremelést végrehajtó helyi vállalkozások pályázati keretek között kérhessék az építményadó növekmény egy részét.

A felek egyetértettek abban, hogy a magas energiaárak, az elszabadult infláció, a
kedvezőtlen forintárfolyam miatt nehéz helyzetbe került helyi gazdasági szereplők támogatása – a hatályos jogi keretrendszeren belül – az önkormányzatnak is érdeke.