Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Együttműködik a Széchenyi István Egyetem az MIT Catalyst programjával

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) együttműködik az MIT (Massachusetts Institute of Technology – Massachusettsi Műszaki Egyetem) LinQ Catalyst programjának európai ágával, a Catalyst Europe-pal. A program célja, hogy az egészségtechnológiai, orvostudományi kutatások eredményei minél hamarabb beépüljenek a gyakorlatba – közölte az egyetem, amely a partnerség részeként keddtől szakmai rendezvénynek ad otthont.

A szeptember 19. és 21. között zajló rendezvényen 12 európai Catalyst EU ösztöndíjas és a program mentorai vesznek részt. Az eseményen a résztvevők nemcsak tanulnak, hanem segítséget kapnak ahhoz is, hogy csoportokat alkotva kutatási projekteken kezdjenek el dolgozni.

Martha Gray, az MIT LinQ igazgatója és a Catalyst program vezetője a szakmai rendezvény előtt újságíróknak elmondta: a programot tíz évvel ezelőtt alapították. Cél, hogy paradigmaváltást idézzenek elő a kutatási megközelítésekben, felgyorsítva az eredmények hatását az egészségügyben.

Lukács Eszter, az SZE nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese kiemelte: a Catalyst program befogadásának egyik lábát az egészség és sporttudományi kar, a másikat az egészségtechnológiai kompetenciaközpont adja.

A munkáikat mentorok is segítik. Lukács Eszter példaként említette Petra Barbara Krauledát, aki műszaki projektvezetője volt annak a projektnek, amelynek részeként megalkották az első, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala által is engedélyezett hepatitis C-tesztet.

A programban magyar mentorok is részt vesznek, így Rácz István, az SZE Egészség- és Sporttudományi Karának professzora, Uray Iván, a Debreceni Egyetem docense, valamint Dóczi Róbert és Vodicska Barbara, az Oncompass Medicine Hungary Kft. munkatársai.