Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Azt mindenki tudja, hogy a csokoládé legfeljebb pár évig őrzi meg a minőségét, utána ehetetlen lesz. Ennek ellenére egy doboz több mint 122 éves csokiért több mint 500 fontot (233 ezer forintot) fizettek. A Rowntree’s terméke 1900-ben készült, amikor még Viktória királynő uralkodott Nagy-Britanniában.

A fémdobozba zárt csokoládéra Lincolnshire-ben bukkantak rá nemrégiben egy kacatokkal teli dobozban valakinek a padlásán. Később árverésre bocsátották, és bár 100-200 fontnál többet nem vártak érte, a vevő végül 440 fontért, egyéb díjakkal együtt 529 fontért (242 ezer forintért) szerezte meg a különleges édességet.
Az ősrégi csoki ezúttal természetesen nem mint ínycsiklandó édesség értékes, hanem történelmi tárgyról van szó. A búr háború idején Viktória királynő úgy döntött, hogy csokoládét küld a brit csapatoknak Dél-Afrikába. A fémdobozon Viktória királynő arcképe, címere és a „Dél-Afrika 1900” felirat látható.
Úgy gondolják, hogy a ház tulajdonosának nagyapja kapta a csokoládét, mivel harcolt a háborúban, de nem ette meg az édességet. A szakemberek nem javasolják, hogy most belekóstoljunk. Nem azért, mert veszélyes lenne az egészségre, ám ennyi idő alatt a csokoládé rengeteget veszít az aromájából, állagából és ízéből, vagyis nem lenne egy nagy élmény. A gyűjtők pedig álmukban sem gondolnának arra, hogy megegyenek egy ilyen kincset.