Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az egyik legnagyobb meteorit, amelyet Michiganben valaha feljegyeztek, csak több mint 80 évvel a felfedezése után került a szakértők figyelmébe, mivel a tízkilogrammos űrszikla egy helyi farmon ajtótámasztóként tengette mindennapjait évtizedekig.
A ScienceAlert idézte fel azt a történetet, amikor Mona Sirbescu, a Central Michigan University (CMU) geológusa 2018-ban felfedezett egy értékes meteoritot. Sirbescu régóta biztosít lehetőséget az embereknek arra, hogy elvigyék hozzá az értékesnek gondolt köveiket és szikláikat egy bevizsgálásra; ezek viszont a legtöbbször értéktelenek voltak.

A kutató viszont rögtön tudta, hogy valami különlegesre bukkant, amikor egy michigani férfi, David Mazurek megkérdezte Sirbescut, hogy megvizsgálna-e egy 30 éve nála lévő követ – hátha meteoritról van szó.

18 éven át a válasz kategorikusan »nem« volt; nem meteoritok. Ebben az esetben viszont rögtön meg tudtam állapítani, hogy valami különlegesről van szó. Végül ez lett a legértékesebb példány, amit valaha a kezemben tartottam, mind pénzügyileg, mind tudományosan– mondta még 2018-ban a felfedezés után.

Az Edmore-meteoritnak becézett objektum egy nagy vas-nikkel meteorit, amely jelentős mennyiségű nikkelt tartalmaz, mintegy 12 százalékot. De hogyan került a meteorit Mazurek birtokába?

Sirbescu szerint amikor Mazurek 1988-ban megvásárolt egy farmot a michigani Edmore-ban, az előző tulajdonos körbevezette a birtokon, és meglátott egy nagy, furcsa kinézetű követ, amelyet egy fészer ajtajának kinyitásához használtak. Amikor Mazurek megkérdezte a távozó tulajdonost a szikláról, azt mondta neki, hogy az ajtótámasz valójában egy meteorit.

A férfi elmondta még, hogy az 1930-as években ő és az apja látták, amint a meteorit éjszaka a birtokuk területére csapódott nagy zajok közepette. Másnap reggel a pár megtalálta a tárgy által hátrahagyott krátert, és kiásták a még akkor is forró meteoritot.

A legfurcsább dolog, hogy a tulajdonos azt mondta Mazureknek, hogy mivel a meteorit az ingatlan része, mostantól az övé.

Így Mazurek 30 évig megtartotta a jókora űrsziklát, és továbbra is ajtótámaszként használta – kivéve azokat az alkalmakat, amikor a gyerekei elvitték a követ az iskolába, hogy megmutassák és elmeséljék a történetét.

Végül a férfi felfedezte, hogy a meteoritokból komoly pént lehet keresni, ezért megvizsgáltatta a méretes sziklát. Miután kiderült, hogy valóban egy meteoritról van szó, Mazurek eladta a Michigani Állami Egyetem Abrams Planetáriumának, és a bevétel 10 százalékát a CMU föld- és légkörkutatási tanszékének ajánlotta fel, ahol Sirbescu azonosította a kőzet valódi kilétét.

És hogy mennyit kapott a meteorit eladása után? 75 ezer dollárt, 2018-as árfolyamon nagyjából 21 millió forintot.