Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hiszed vagy nem, van összefüggés! Három memóriafajtát különböztetünk meg: rövid távú, hosszú távú és munkamemóriát. De vajon mi köze van vagy van-e köze a táplálkozásnak a memóriához? A kutatók szerint van! 

Egyes ételek és italok pozitív hatással lehetnek emlékezőképességünkre

Memóriazavarral küzdő idős emberek körében végeztek kutatást. 

12 héten át napi fél liter kékszőlő-lé fogyasztása után több szót sikerült megjegyezniük, mint azoknak, akik csak placebót kaptak. 
A gyerkőcöknél hasonló eredményt kaptak. Ők 240 g friss áfonyát ettek naponta. Több szót jegyeztek meg, és sokkal pontosabban fel tudták idézni azokat két óra elteltével is.

Vajon ennyire különleges a kék szőlő és az áfonya?

Mindkét gyümölcs az antioxidánsoknak egy olyan fajtájában gazdag, aminek a kék színüket is köszönhetik. Ez a polifenol vegyület. Javítja az érfalak rugalmasságát és az agyi vérkeringést.Erre a hatásra képes még: zöld tea hosszú távú fogyasztása is. 

A csoki mindenre IS megoldás

Mert szintén pozitívan hat a memóriánkra. A legjobb a minimum 70% kakaótartalmú étcsokoládé. Általánosságban elmondható, hogy minél egészségesebb az étrendünk – azaz zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, babféléket és olajos halat is tartalmaz –, annál jobb a memóriánk.

Az érem másik oldala

Évtizedek óta zajló, állatokon és embereken végzett kísérletek igazolták, hogy a finomított élelmiszerekben gazdag étrend káros hatást gyakorol a tanulási képességekre és a memóriára. 

Egy 110 egészséges ember bevonásával készült kutatásban például arra kérték az alanyokat, hogy a tápanyagokban gazdag étrendjüket egy hétre cseréljék le finomított élelmiszerekben gazdagra. Például négy napon keresztül 2 darab fehér lisztből és finomított cukorból készült gofrit kellett enniük reggelire, és két gyorséttermi menüt a hét bármely napján.

Nem telt bele egy hét és tanulási nehézségekről panaszkodtak. A kutatások szerint a finomított élelmiszerekben és cukorban gazdag, gyümölcs és zöldségekben, illetve rostban szegény étrend összefügghet a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór kockázatának a növekedésével. 

Vagyis függetlenül attól, hogy  hiszünk-e abban, hogy hat a memóriánkra az élelmiszer vagy sem, egy biztos az immunrendszerünket, egészségünket nagyban befolyásolja!