Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Életbe lépett a részleges boltzár Horvátországban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Horvátországban életbe lépett a mai nappal a részleges boltzár. A legtöbb üzlet – néhány kivételtől eltekintve – évente legfeljebb 16 vasárnapon lehet nyitva.

A kereskedők maguk dönthetik el, hogy melyik 16 vasárnapon tartanak nyitva az évben. A munkarendet hétfőtől szombatig a munkáltató határozza meg, a munkaidő nem lehet több 90 óránál. Vasárnapi nyitva tartás esetén ez legfeljebb 105 óra lehet. A zárva tartás az ünnepnapokra is vonatkozik.

Év végéig összesen 27 vasárnap van még hátra, így az idén gyakrabban lesznek nyitva az üzletek, mint jövőre, ami elég időt ad a horvát állampolgároknak az alkalmazkodásra – írták a helyi lapok.

A jogszabály a kivételek között említi a benzinkutakat, valamint a kórházak, szállodák, kulturális és vallási intézmények, nemzeti parkok, repülőterek, busz- és vasútállomások területén működő üzleteket, továbbá a vásárokat és a piacokat. A trafikok vasárnap és ünnepnapokon 7-től 13 óráig lehetnek nyitva.