Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A tech mogul szerdán elindította új, mesterséges intelligenciával foglalkozó cégét,az xAI-t, melynek célja az “univerzum valódi természetének megértése”

 

Elon Musk elindította új, mesterséges intelligenciával foglalkozó cégét,az xAI-t, miután hónapok óta a ChatGPT vetélytársának megépítését emlegette.

Az új céget Musk fogja vezetni, és ahogy a honlapján szerepel, "szorosan együttműködik majd az X-szel (Twitter), a Teslával és más vállalatokkal. "Az xAI célja, hogy megértsük az univerzum valódi természetét" – áll a weboldalon.

A cég már toborozza a munkatársakat. A honlap szerint az xAI csapatában folytatja Igor Babuschkin, a Google DeepMind korábbi mérnöke, Tony Wu, aki a Google <GOOGL.O>-nál dolgozott, Christian Szegedy, aki szintén a Google kutatója volt, és Greg Yang, aki korábban a Microsoftnál dolgozott.

Musk bejelentése az új cégről hónapokkal azután történt, hogy korábban többször is kifejtette már, hogy a véleménye szerint a mesterséges intelligencia "a civilizáció pusztulását" okozhatja. A milliárdos és más technológiai vezetőkhöz csatlakozva szünetet kért az "irányíthatatlanná vált" mesterséges intelligencia-versenyben, és az ágazat szabályozását sürgette.

A szuperintelligencia 5-6 év múlva kopogtat

Musk szerda este egy Twitter Spaces eseményen kifejtette egy biztonságosabb mesterséges intelligencia megépítésére vonatkozó tervét, számolt be a Reuters. Ahelyett, hogy kifejezetten erkölcsöt programozna a mesterséges intelligenciába, az xAI egy "maximálisan kíváncsi" mesterséges intelligencia létrehozására fog törekedni – mondta.

A milliárdos azt is megjósolta, hogy a szuperintelligencia, vagyis az embernél okosabb mesterséges intelligencia öt-hat éven belül megérkezik.

Musk áprilisban azt mondta, hogy elindítja a TruthGPT-t, vagyis a Google Bard és a Microsoft (MSFT.O) Bing AI-jával vetekedő, az univerzum természetét megérteni próbáló, maximálisan igazságot kereső mesterséges intelligenciát.

Musk 2015-ben társalapítója volt a ChatGPT mögött álló OpenAI vállalatnak, de 2018-ban kilépett a cég igazgatótanácsából.