Kezdőlap KÉK HÍREK

Elképesztő! 2 és félmilliót csaltak ki egy nyugdíjastól!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ismét „unokázós csaló” csapott le újabb áldozatára. A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság a Mátrix Projekt keretében vizsgálja a bűncselekmény körülményeit.

 

Egy mosonmagyaróvári asszony több mint 2,5 millió forintot adott át egy ismeretlen személynek, aki fiával kapcsolatos bűnesetre hivatkozva csalta ki a pénzét. A módszer az volt, hogy a nyugdíjas hölgy – miközben az állítólagos ügyvéd instrukciókkal látta el és szóval tartotta telefonon – a lakóháza kapuja elé kitette összes megtakarított pénzét egy dobozban, amelyet nem sokkal később egy ismeretlen férfi elvitt onnan – írja a police.hu. 

 

Hogyan is cserkészik be áldozataikat a csalók?

Általában ügyvédnek, rendőrnek, vagy barátnak kiadva magukat telefonhívást kezdeményeznek, és egy családtaggal kapcsolatos bűncselekmény vagy közlekedési baleset hírével sokkolják a csapdába csalt idős embert, majd felvázolnak egy kitalált történetet. A beszélgetésben részletezik a rokonnal történt eset körülményeit, és arra ösztönzik az áldozatot, hogy a gyorsabb rendőrségi ügyintézés, illetve az esetleges büntetőeljárás elkerülése érdekében minél hamarabb juttasson pénzt vagy értéktárgyakat a közvetítőjükhöz. 

A bűnelkövetés módszere az utóbbi időben rafináltabbá vált, és egyes beszámolók szerint már azzal próbálják növelni a hívások hitelességét, hogy a „bajba jutott családtag” hangját mesterséges intelligenciával klónozzák, és az ő lemásolt hangjával beszélhetnek a kiszemelt áldozattal.