Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Elkezdődött Paks II. reaktorainak gyártása

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Roszatom mindent megtesz azért, hogy időben és megfelelő minőségben elkészüljön a Paks II beruházáshoz az 5-ös blokk reaktora – hangsúlyozta Andrej Szinyakov, az orosz állami atomenergetikai konszern gépgyártó vállalatának, az Atomenergomas vezérigazgatójának első helyettese pénteken Kolpinóban.

Európa egyik legnagyobb automatizált kovácsüzemében, az Atomenergomas Szentpétervár mellett lévő gyárában pénteken gyártásindító ünnepséget tartottak abból az alkalomból, hogy megkezdődött a Paks II. Atomerőmű 5-ös blokkjába készülő reaktorberendezés részegységeinek kovácsolása.

Andrej Szinyakov beszámolt arról, számukra is kihívás, hogy a Paks II. beruházáshoz szükséges gyártás megfeleljen az európai uniós szigorú követelményeknek. A gyártáshoz szükséges engedélyeket a magyar energiahatóság megadta. Rendkívül szigorú, folyamatában mintegy 700 minőségellenőrzésen esik át a reaktortartály.

A Paks II. 5-ös reaktora elkészülésének időpontja függ attól, hogy a megrendelő milyen ütemben veszi át a munkát. Ismertetése szerint egy reaktor 36 hónapig készül, de ez lehet hosszabb vagy rövidebb is a munkafázisok átadásától függően.

 

Címlapkép: Getty Images