Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Elmélyülés, ima, nyári lelkigyakorlat a bencés közösséggel

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nemcsak a bulizás és a Balaton-part hangulatát keresik nyáron a szabadság alatt, a keresztény hívek közül sokan szívesen szakítanak időt nyáron a lelki elmélyülésre, amihez magas színvonalon szervezett programokat kínál a pannonhalmi főapátság. Lássuk, mire és mikor lehet jelentkezni.

Idén is lesznek a nyáron lelki gyakorlatok és más hasonló programok, azok számára, akik nemcsak a hagyományos szabadidő-eltöltés miatt várták a nyarat.

Mindenekelőtt nyári lelkigyakorlatokra hív a Pannonhalmi Főapátság bencés közössége, hogy „Istennek adj néhány napot, és töltekezz!” – áll mottója a Facebookon is meghirdetett jelentkezési felhívás bevezetőjében. A program a sport és spiritualitás, a fitnesz és az imádság találkozása, erre 22-45 éves fiatalokat várnak a bencések. Készüljünk megfelelő felszereléssel, mert délelőtt profi fitnesz instruktorok tartják az edzést, míg délután „elcsendesedéssel, közösségi reflexióval, az imádság és a Szentírás olvasásának tanulásával”, csoportbeszélgetésekkel töltik az időt. A résztvevőknek egyéni beszélgetésre is lehetőségük van a lelkigyakorlat vezetőivel és más szerzetesekkel. A programot július 15-18. között tartják és július 1-ig lehet jelentkezni, bővebb információt itt találunk róla.

Utána július 18-21. között a élményközpontú „liturgikus térgyakorlatokon” foglalkoznak azzal, „hogyan szól hozzánk Isten a tereken és fizikai környezetünkön keresztül.” Az elmélyüléssel töltött napokra a 20-55 éves korosztályt várják, a jelentkezési határidő: július 10. Bővebb információt itt találunk.

Augusztus 12-14. között a Liturgikus Tanulmányi Napokon idén arra hívnak mindenkit, hogy közösen fedezzék fel a liturgia és a templomtér szerteágazó kapcsolatrendszerét. Az idei téma az „imádság helye”, és ennek körbejárására kiváló alkalom a pannonhalmi bazilika felszentelésének 800 éves évfordulója. Jelentkezési határidő: augusztus 5. Bővebb információ.

Augusztus 16-19. között imagyakorlatokra tanítják a jelentkezőket, „Istenkeresés a mindennapi imádságban” – áll mottójukban.  „Augusztusban mindazokat várjuk, akik szeretnének reflektálni imaéletükre és gazdagodni a bencés szerzetesi hagyomány imatapasztalatából.” Ennek jelentkezési határideje: augusztus 11., jelentkezni pedig itt tudunk.