Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Kamatstop: év végéig meghosszabbítva

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Forintban mérve havonta tízezrekkel nőhet a törlesztőrészletünk, ha a kormány kivezeti a jó ideje velünk élő jelzáloghitelek kamatstopját. Egyelőre azonban év végéig meghosszabbították az érvényben maradását. 

Akkor vezeti ki a kormány a lakossági hitelekre vonatkozó kamatplafont, ha helyreáll a fogyasztás és beindul a gazdaság – mondta Nagy Márton a Magyar Bankszövetség konferenciáján. A kamatstopot időről időre meghosszabbítja a kormány, erre utoljára tavaly novemberben került sor, amikor 2024 júliusáig kapott felmentést a lakosság a piac által diktált kamatok fizetése alól. Kiderült: most is meghosszabbítja az intézkedés hatályát az év végéig a kormány.

Mi történik, ha m kivezetik a kamatstopot?

A változó kamatozású hiteleket felvevők többet fizethetnénk, ugyanis bár 2021 végi szinten rögzített referenciakamat mellett a kamatkörnyezet fokozatosan csökkent az elmúlt időszakban, de még messze van a rögzítési szinttől – nagyjából 3-6 százalékkal. Magyarán, növekedne a havi törlesztőrészlet, attól függően is, mennyi idő van még hátra a futamidőből – írja a steksz.hu

Persze az is kérdés, hogy a kamat mennyivel csökkenhet még a következő időszakban, de 5 milliós hitel esetében 5 évnél ez a mostani, havi 92 ezer forintról felugorhat 105 ezer forintra, 10 év hátralévő futamidő esetén 50 ezerről 65 ezerre, míg 20 évnél 30 ezer forintról 47 ezerre.