Elrajtol a gyorsforgalmi út építése Győr és Pápa között

Pápa-Győr gyorsforgalmi

Az összesen mintegy 36 kilométer hosszú szakaszt a Duna Aszfalt és a Soltút valósítja meg, ezen kívül egy repülőtéri bekötőút és számos különszintű csomópont is épül a beruházásban.

Kihirdették a 83-as főút Győr és Pápa közötti szakaszaira kiírt kivitelezői közbeszerzés eredményét, melyből kiderül, hogy a 83-as főút Pápa és Tét déli csomópontja közti szakaszát, valamint a 8315 j. repülőtéri bekötőutat a Duna Aszfalt Kft. fogja megvalósítani több mint 44 milliárd forintból. A Tét déli csomópontja és Győr közötti szakaszt pedig a Soltút Kft. kivitelezi több mint 46 milliárd forintból, a két város közti gyorsforgalmi útkapcsolat tehát együttesen több mint 90 milliárd forintból készül majd el.

A Győr és Pápa közötti gyorsforgalmi út tervezőit még 2018 októberében hirdették ki, most pedig – másfél évvel később – már a kivitelezési munkálatok is megkezdődhetnek.

A 83-as főút Győr határában keresztezi az M1-est, tehát az új gyorsforgalmi szakasz Pápát az M1-es autópályába köti be, ezzel újabb város kapcsolódhat be az ország gyorsforgalmi hálózatába.

térkép

A fejlesztés tervezett szakasza

A Nemzeti Infrastruktúra Zrt. (NIF) beruházásában egyrészt megépítik az új nyomvonalon vezetett, 2×2 sávos, 83. sz. főutat Pápa és Tét déli csomópontja (32+574 – 51+000 km sz.) között, mely egybefüggően mintegy 18,4 km hosszúságú lesz. Ezen kívül kiépítik az új nyomvonalon vezetett, 2×1 sávos 8315 j. repülőtéri bekötőutat, amely egy több mint 1,5 kilométer hosszú szakasz lesz.

A négysávos 83-as főút szakaszán megépül két darab különszintű csomópont is Pápa északi térségében és Gyarmatnál, valamint 15 darab híd műtárgyat is megterveznek.

Az új nyomvonalon vezetett, 2×2 sávos, 83. sz. főút Tét déli csomópontja és Győr (51+000 – 68+641 km sz.) között egybefüggően mintegy 17,6 kilométeren épül meg. Ezen a szakaszon négy darab különszintű csomópontot is megépítenek, melyek Tét déli részén, Tét északi részén, valamint Győrszemere és Koroncó közelében lesznek. Ezen kívül 8 darab műtárgyat is kap a közel 18 kilométer hosszú útszakasz.

Forrás: magyarepitok.hu

szerkesztő, riporter, online felelős szerkesztő