Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tették mindezt Hallstatt-ban, vagyis engedtek a felháborodásnak. Nem is olyan régen számoltunk be arról, hogy szelfiket ellehetetlenítő paravánt állított fel az ausztriai Hallstatt vezetése az idilli városkát elözönlő turisták ellen.

Az Im Römischen nevű városrészben, – ahol világhírű panoráma nyílik a tóra és a partján épült festői szépségű településre, –számos turista tolong mobiltelefonokkal és fényképezőgépekkel. A hangoskodás viszont zavarja a helybéli lakosok nyugalmát.

Erről írt a sajtó, de úgy tűnik nem volt jó megoldás a kilátást gátló kerítés felállítása. Nemzetközi és helyi felháborodás miatt már el is távolították.

A 730 lelket számláló község számára hatalmas kihívás a folyamatosan érkező látogatósereg. Az önkormányzat 12 főt foglalkoztat csak a forgalomterelés érdekében. Az elmúlt években már limitálták a behajtható járművek számát, egyszerre 54 busz és 450 autó tud parkolni, többet nem engednek behajtani. 

Szolid figyelmeztetés, ami inkább kérés

A jövőben a kerítés helyén egy tábla figyelmezteti a turistákat, hogy az általuk meglátogatott település másoknak a lakhelye, az itt élők mindennapjaikat nyugodt körülmények között szeretnék tölteni.

A polgármester elmondása szerint nagy ázsiai tour operatorokkal már felvették a kapcsolatot, s időablakok kialakítását dolgozzák ki, hogy ezáltal is koordinálni lehessen a nagyobb csoportok tartózkodásának időbeni optimalizációját. Megoldás még, hogy a csoportok vezetői fejhallgatós mikrofonokon keresztül tájékoztassák vendégeiket, hogy hangos kiabálásukkal ne zavarják a környék lakóit.

(forrás, fotó: GD Consulting blog)