Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Embercsempészek büntetése

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A vádhatóság indítványának megfelelően súlyosította  a Győri Ítélőtábla azoknak az embercsempészeknek a büntetését, akik a bicskei és a vámosszabadi menekülttáborból továbbszállítottak migránsokat Nyugat-Európába. 

A bíróság jogerős ítélete szerint az embercsempészéssel foglalkozó szervezetet egy iraki férfi irányította. A csoportnak tagja volt még hat magyar, egy egyiptomi és egy szír állampolgár, a nyomozáskor azonban nem sikerült azonosítani a bűnbanda összes tagját.
 

Az embercsempészek a bicskei és a vámosszabadi menekülttáborból egy budapesti hotelbe, onnan pedig nyugat-európai országokba szállítottak illegális bevándorlókat. A bűnszervezet 2015-től 2016 májusáig működött. Az nem tisztázott, hogy hány embert juttattak ki Magyarországról. A Tatabányai Törvényszék korábban a bűnszervezet tagjait folytatólagosan, társtettesként elkövetett embercsempészés bűntette miatt különböző időre fegyházbüntetésre ítélte. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőik elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbeztek.  A Győri Ítélőtábla szerdán kihirdetett ítéletében az iraki férfi fegyházbüntetését 11 évről 15 évre súlyosította. A bűnszervezet egyik további tagjának büntetését hatról nyolc és fél, egy másikét négyről négy és fél évre emelte.