Emberek helyett drónt használnak Skóciában

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elsők között vetette be a skóciai Scottish Water csatorna cég a drónokat.

A közműcég szerint a technológia helyettesíti az emberi ellenőrzést, ami pontosabb leolvasást ad a körülményekről, és segít csökkenteni a károsanyag-kibocsátást.

Ez év derekán hajtotta végre az Egyesült Királyság első drónvizsgálatát a glasgow-i Bath Street csatornájában.

Hasonló ellenőrzéseket várhatóan Glasgow-ban, Edinburgh-ban, Aberdeenben és néhány vidéki területen is bevezetnek.

Növekvő szennyvíz probléma

A Scottish Water csatorna cég szerint a pontosabb ellenőrzések csökkentik a javítási és karbantartási költségeket, valamint csökkentik az áradások és a szennyezés kockázatát.

A csúcstechnológiás drónok kamerákkal és lézertechnológiával vannak felszerelve, az úgynevezett fényérzékelés és távolság-meghatározás (LiDAR), amely átvizsgálja a csatornákat, és keresi a repedéseket, lyukakat, részleges összeomlásokat, beszivárgást és gyökérbehatolást.

Segítség a nehéz terepen

A drónok segítenek csökkenteni a zárt térben végzett veszélyes munkák számát, a veszélyes gázok kockázatával járó ellenőrzéseket.

A technológia nem befolyásolja hátrányosan az érintett munkavállalók munkáját, fizetését vagy körülményeit, jelentette ki a cég képviselője.

A technológiát és annak szoftverét az Environmental Techniques, egy észak-írországi földmérő cég fejlesztette ki.

A drónokat a 33 ezer mérföldes hálózatának olyan részeire repítik, ahol hagyományos felméréseket nem tudnak végezni.

Ezzel a módszerrel akár 80%-kal is csökkenthető a csatornafelmérésekből származó szén-dioxid kibocsátás a helyszíni kisteherautók és járművek számának csökkentésével.