Emberi agyba ültetett chip – engedélyezve!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Neuralink, Elon Musk agyimplantátumokat gyártó cége közölte, hogy zöld utat kapott az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságától (FDA), hogy elindítsa első emberen végzett klinikai vizsgálatát.

Musk 2019 óta szerette volna elindítani, hogy orvostechnikai eszközöket gyártó cége megkezdje az agyimplantátum humán kísérleteit, olyan súlyos állapotok kezelésére, mint a bénulás és a vakság.

A 2016-ban alapított cég azonban csak 2022 elején kérte az FDA jóváhagyását – az ügynökség pedig elutasította a kérelmet – mondta el hét jelenlegi és korábbi alkalmazottja a Reutersnek márciusban.

Aggályok merültek fel

Az FDA több aggályra is rámutatott a Neuralink-nek, amelyeket kezelni kell az emberkísérletek jóváhagyása előtt, az alkalmazottak szerint. A főbb problémák a készülék lítium akkumulátorával, az implantátum vezetékeinek az agyon belüli elvezetésének lehetőségével, valamint az eszköz biztonságos, agyszövet sérülése nélkül történő eltávolításával kapcsolatosak voltak.

Az FDA jóváhagyása miatt az amerikai törvényhozók arra kérik a szabályozó hatóságokat, hogy vizsgálják ki, hogy a Neuralink állatokon végzett kisérleteit felügyelő testület hozzájárult-e az elhibázott és elsietett kísérletekhez.

Állatokon végzett kísérletek

Tavaly az USDA főfelügyelője egy szövetségi ügyész kérésére vizsgálni kezdte az állatjóléti törvény esetleges megsértését, amely azt szabályozza, hogy a kutatók hogyan kezelik és végeznek teszteket bizonyos típusú állatokon. A cég 2018 óta végzett kísérletek nyomán mintegy 1500 állatot, köztük több mint 280 juhot, sertést és majmot ölt meg – jelentette korábban a Reuters.

"A Neuralink csapata és az FDA-val szoros együttműködésben végzett hihetetlen munka eredménye, egy fontos előre lépés, amely egy napon lehetővé teszi, hogy technológiánk sok embernek segítsen" – áll a cég csütörtöki Twitter-üzenetében.
 

Saját gyerekein is kipróbálná

Az évek során Musk nyilvánosan felvázolt egy ambiciózus tervet a Neuralink számára. Tavaly év végén került a címlapokra, amikor azt mondta, már annyira magabiztos a készülék biztonságában, hogy hajlandó lenne beültetni a saját gyermekeibe.

Musk elképzelése szerint a fogyatékkal élő és egészséges egyének is gyorsan kapnak sebészeti implantátumot a helyi központokban. Ezek az eszközök az elhízástól, az autizmustól, a depressziótól és a skizofréniától kezdve egy sor betegség gyógyítását célozzák. 
A webböngészés és a telepátián alapuló kommunikáció is a lehetőségek között szerepel – mondta Elon Mask a cégtulajdonos.