Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha olyan helyre mész éjszaka, ahol kevesebb a fényszennyezettség, csodában lehet részed. Október 2-án, vasárnap ugyanis megkezdődött az Orionidák éves meteorhullása. A raj a Halley-üstökösből származik, vagyis amikor egy Orionida meteort látunk elégni a légkörben, valójában a Halley-üstökös egy darabját látjuk megsemmisülni.

Az égi jelenségek november 7-ig láthatók, de csúcspontjuk október 21-e körül lesz – olvasható a Space.com cikkében.

Az Orionidák látszólag az Orion csillagkép felől érkeznek, de valójában a Halley-üstökös alakítja ki őket. Az Orionidák akkor keletkeznek, amikor a Halley-üstökös visszatér a belső Naprendszerbe, és jeget, illetve port „dob le magáról”.

Kivételesen látványos

A Halley-üstökös körülbelül 76 évente egyszer kerüli meg a Napot, utoljára 1986-ban volt látható közeli áthaladása. Ez az egyik leglátványosabb meteorzápor, amely fényességéről és a meteorok sebességéről ismert.

A meteorraj megfigyelését éjfél körül érdemes kezdeni, közvilágítástól mentes, és a ködök miatt lehetőleg magaslati észlelőhelyen.