Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Erről minden kutyásnak tudnia kell

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Országszerte 151 MOL töltőállomáson elérhetőek az ingyenes mikrochip-leolvasók, megkönnyítve az elkóborolt állatok hazajutását.

Az év utolsó napjaiban a petárdázás (ami persze tilos) és a tűzijátékok miatt több száz kutya szökik el – hívják fel a figyelmet a közleményben. A megriadt állatok akár 20-30 kilométerre is eltávolodnak otthonuktól, ami nagyon megnehezíti, hogy önállóan hazataláljanak, közölte a MOL. Az ingyenesen használható leolvasóknak köszönhetően azonban évente több száz kiskedvencet sikerül azonosítani és talál vissza otthonába 

A mikrochip-leolvasóval felszerelt töltőállomásokat jellegzetes matrica jelöli, a kutak listája pedig megtalálható a cég töltőállomás-keresőjében, applikációjában, valamint a MOL-lal együttműködő Vigyél Haza Alapítvány Kutyakereső alkalmazásában is.

Magyarországon 2013 óta kötelező minden 4 hónaposnál idősebb kutya mikrochipes megjelölése, melynek során egy rizsszem méretű, szövetbarát kapszulát juttatnak fájdalommentes eljárással a négylábú bőre alá. A kapszulában lévő chip egy egyedi számsort tartalmaz, amely egyértelműen azonosítja a kutyát, és a Magyar Állatorvosi Kamara által vezetett adatbázis segítségével összeköti az állatokat a gazdájukkal, lehetővé téve, hogy az elkóborolt jószág a lehető leghamarabb hazajusson. 

Ehhez csupán arra van szükség, hogy a megtaláló bevigye a kutyát a legközelebbi leolvasóhelyre, ahol elvégzik a leolvasást és értesítik az önkéntes állatorvost, aki kapcsolatba lép az állat gazdájával.