Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A tűzijátékokkal kapcsolatos tűzmegelőzés már a vásárlásnál kezdődik – hívja fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Éppen ezért mindenkit arra kérnek, hogy ne vásároljon tűzijátékot aluljáróban, piacon, vagy csomagtartóból. Ezek ugyanis tűzvédelmi szempontból nem megfelelőek.

A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni az erre kijelölt legális árusítóhelyeken, jellemzően plázákban, és a nagyobb üzletek parkolóiban felállított konténerekben. Ezeket a katasztrófavédelem is ellenőrzi, itt szakképzett árusoktól lehet tűzvédelmi szempontból is megfelelő tűzijátékokat kapni.

A megvásárolt tűzijátékot:

  • ne hagyjuk a kocsiban, minden évben előfordul, hogy autóban felejtett és idő előtt elindult tűzijáték miatt ég ki egy jármű.
  • ne tegyük a fűtés és a tűzhely közelébe, mert a melegtől idő előtt működésbe léphetnek.
  • olyan helyre zárjuk el ezeket, ahol nem éri napfény, pára, víz és a gyermekek, háziállatok sem férhetnek hozzá.
  • ne tároljuk együtt benzinnel, gázolajjal, hígítóval és más éghető anyagokkal sem.
  • nem szabad megbontani, átalakítani. A tűzijátékok működési elve, hogy elégnek és ezzel megsemmisülnek, bármilyen átalakítás változtat ezen és balesetet, tüzet okoz.

Minden pirotechnikai terméknek van használati utasítása, amit mindig olvassunk el, ugyanis ez részletesen tartalmazza, hogy hova kell helyezni, hol kell meggyújtani, milyen irányba fog működni és mekkora védőtávolságot kell tartani tőle.

  • A tűzijátékot soha ne irányítsuk emberre, állatra, növényre, járműre, vagy épületre.
  • Ha erős a szél ne tűzijátékozzunk.
  • A rakétákat ne indítsuk fák, vezetékek alól, vagy közvetlenül épületek mellől.

A szilveszteri tűzijátékokat szabadtéren lehet felhasználni, ami lehet a saját kertünk, vagy akár közterület is. A társasház ablaka és erkélye azonban nem számít közterületnek, ezért innen soha ne indítsunk pirotechnikai termékeket. 

Az elhasznált tűzijátékok még forró maradványait ne dobjuk rögtön a kukába, mert gyakran emiatt gyulladnak meg hulladéktárolók, illetve a mellettük álló járművek, épületek.

Az év utolsó napján ne feledkezzünk meg a háziállatainkról sem. Ne kössük meg a kutyákat, helyette engedjük be őket, kapcsoljuk be nekik a tévét, vagy a rádiót, hogy kevésbé hallják a durrogást és nyugtassuk őket az este folyamán.

Szilveszter éjszaka sok kutya elszökik, beszorul, beesik valahova. Gyakran a tűzoltóknak kell kiszabadítaniuk ezeket a bajba jutott állatokat.

Szilveszter éjjel az év többi napjához hasonlóan 2000 tűzoltó van készenlétben 500 járművel. Ha tüzet, bajba jutott embert, állatot látunk, hívjuk a 112-es segélyhívó számot.