Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ayahuasca tudatmódosító hatású főzet erős hatást gyakorol az agy több részére is, amelyek nagy funkciót látnak el.

Az ayahuasca-főzetet már legalább ezer éve ismeri az emberiség. Ezidő alatt használta is már. Az amazóniai őserdőben honos Banisteriopsis caapi nevű növény indájából és a Psychotria viridis nevű cserje leveleiből készítik.

Azok, akik a főzetet használják, gyakran hallucinációkról, halálközeli élményekről számolnak be, sőt azt állítják, hogy egy teljesen másik dimenzióba utaztak át, de az sem ritka, ha azt mondják, hogy másvilági lényekkel találkoztak.

Megvizsgálták az önkénteseket

Az Imperial College London kutatói friss vizsgálatukhoz 20 egészséges önkéntesnek 20 milligramm dimetiltriptamint (DMT) adtak be, azt az intenzív hallucinogén vegyületet, amelyet a Psychotria viridis cserjéből vonnak ki. Ezt követően agyukat EEG- és funkcionális MRI-vizsgálatnak vetették alá, és megfigyelték az agy működését a szer bevétele előtt, alatt, valamint utána is.

A vizsgálat eredménye

A vizsgálat eredményeit az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közölték. A rögzített adatokból kirajzolódik, hogy a DMT hatására összeomlik az agy normális hierarchikus berendezése, zűrzavarossá válik az elektromos aktivitás, megbomlik a megszokott összeköttetés az egyes agyterületek között. Minél intenzívebb az élmény, annál jellemzőbb ez a felfokozott kapcsolódás az agy különböző részei között, a kommunikáció kaotikussá, rugalmassá és gördülékenyebbé válik. Ez a kutatás azt mutatja meg, hogy mindennek hátterében az áll, hogy a DMT lebontja az agy alapvető hálózatait, és az egyes részterületek összemosódnak, kevésbé lesznek egymástól elkülöníthetőek, továbbá a főzet hatása alatt leépülnek a gátlások és a korlátok, az agyműködés kaotikussá válik.