Kezdőlap GYŐR Győr - Gazdaság

Ezekben a csodálatos autókban győri szív dobog

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A prémiumgyártó 2018-ban az Audi e-tron-nal megkezdte az utat az e-mobilitás, egyben a négykarikás márka elektromos jövője felé. A modell azóta több tekintetben meghatározó szerepet tölt be az elektromos luxus SUV-k szegmensében. Az új Audi Q8 e-tron tovább írja az első elektromos modell sikertörténetét. 

Az elektromos SUV és crossover kínálat csúcsmodelljeként optimalizált hajtási koncepciót, jobb aerodinamikát, nagyobb töltési teljesítményt és akkumulátorkapacitást, valamint ennek köszönhetően SUV változatban akár 582 kilométeres, Sportback verzióban pedig akár 600 kilométeres hatótávot kínál. Az SUV-k új zászlóshajójának megújításának jegyében főként a jármű elején történtek nagyobb változtatások. Az optimalizált hajtási koncepció alapján készülő elektromos hajtásokat az Audi Hungaria gyártja az Audi Q8 e-tron számára.

A vállalt közleménye szerint az Audi csaknem négy éve, vagyis az Audi e-tron bevezetése óta következetesen halad az elektromobilitás útján. 150 000 darab jármű eladása után jelenlegi nyolc modellből álló elektromos portfólióját 2026-ra 20-nál is több modellre bővíti. Ezt követően az Audi csak tisztán elektromos modelleket kínál majd a világpiacon. 

Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke elmondta, a vállalt 2018 óta építi elektromos hajtásait, amelyekből ez idáig már több mint 300 000 darab készült. Ezeket a motorokat CO2-semleges, zöld vonatokkal szállítják Győr és Brüsszel, az AUDI AG két CO2-semleges gyártótelephelye között.  Hozzátette: a járműipari transzformáció jegyében az elektromos hajtásaik egyre nagyobb részét teszik ki a gyártásnak, és már készülnek a következő elektromos motorgeneráció előállítására is. 


 
A november közepétől megrendelhető új Audi Q8 e-tron és Audi Q8 Sportback e-tron piaci bevezetése Németországban és a főbb európai piacokon 2023. február végén várható. Az Egyesült Államokban a modell április végén kerül forgalomba.