Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Visszaeshet az ingatlanpiaci forgalom

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az idei év második félévben jelentős változások lehetnek az ingatlanpiacon. 

Az OTP Ingatlanpont az Eurostat legutóbbi lakásforgalmi statisztikáját, valamint a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Nemzeti Bank 2022 második negyedévre vonatkozó lakásárindexeit vette alapul az elemzéséhez.

Így az Eurostat jelentése szerint 2022-ben már nem Magyarországon emelkedtek leggyorsabban a lakásárak. A KSH statisztikája alapján pedig idén április és június között még rekord áremelkedés történt, mely az éves összevetésben 24%-ot jelent. Azonban a drágulás ütemét tekintve az idei második negyedév már gyengébb volt, mint az első. A használt lakásoknál az árnövekedés a január-márciusi 8,9 százalékról 6,3 százalékra, az újépítésűeknél pedig 6,6 százalékról 3,3 százalékra lassult. Ámde ugrásszerűen drágultak az ingatlanok Győrben, Debrecenben, Szeged, és Siófok, ahol az árak szinte a Budapesti lakások áraival vetekednek. A használt lakások vidéken szintén drágábbak lettek és még a fővárosi ütemet is meghaladták.

Budapesten a fajlagos négyzetméterár 692 ezer forintról 796 ezer forintra emelkedett, a megyeszékhelyeken pedig 369 ezer forintról 448 ezer forintra nőtt.  

Valkó Dávidot, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője elmondta, hogy egyelőre úgy néz ki maradnak az otthonteremtési támogatások. Azonban a rezsinövekedés, az infláció hatása, valamint a kamatok emelekedése drágább hiteleket eredményezhet. Ezek pedig az év végére akár 15-20 százalékos visszaesést is hozhat.