Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vigyázz az őszi kerti munkákkal, hiszen nem tudod, mi bújhat meg a levelek alatt! Az őszi lombhullás idején ugyanis a sünök már téli álomra hajtják fejüket, a kerti munkák pedig veszélyeztethetik őket.

Figyeljünk a levélhalmokra

A kertek, parkok rendezése során összegereblyézett levélhalmok ideális búvóhelyet nyújt a téli álomra készülő sünök számára, amelyeknek téli álma akkor kezdődik, amikor a hőmérséklet tartósan 8 Celsius-fok alá csökken. Fontos, hogy amikor elszállításra kerülnek ezek a növényi halmok, figyelembe kell venni az esetleg alattuk megbúvó sünöket.

Ne vasvillát használjunk először

Azt ajánlja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, hogy ne vasvillával, hanem annak a nyelével vagy egy hosszabb bottal és vastag kesztyűvel forgasd át a levélhalmot így meggyőződve arról, hogy nincs-e alatt sün. Arra is felhívják a figyelmet, hogy soha ne gyújtsd fel az ilyen rakásokat.

Ha a gallyrakás megbontásakor telelő sünt találsz, pakolj rá ágakat és leveleket, vagy készíts levélhalmot egy közeli bokor takarásában és az alá helyezd át a sünt.