Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csipkebogyó, dió vagy éppen galagonya. Mindannyian sokat tesznek az egészségünkért, persze csak akkor, ha fogyasztjuk is őket.  

Lekvárt, mártást, szörpöt, likőrt, bort és teát is készíthetünk a csipkebogyóból. November elejéig gyűjthető a kemény húsú bogyó. Érdemes a tűzpiros, még kevésbé puha darabokat begyűjteni. De, aki mindjárt fogyasztaná, nyersen, akkor kétség kívül finomabb a puha húsú.  

A csipkebogyónak magas C-vitamintartalm van, ami hozzájárul az immunrendszer védelméhez – hívja fel rá a figyelmet a proaktivdirek.com. Ha teát készítenél belőle, soha ne forrázd le, csak áztasd. 

Dió, jó ha van

Bár sokan panaszkodnak a „fekete dióra”, érdemes beszerezni az ősszel. Magas vérnyomásra, magas koleszterinre, cukorbetegségre, ásványi anyaghiányra, E-vitamin és folsav pótlásra is rendkívül hasznos. Nem beszélve a diós sütik megannyi ízéről.

Galagonya

Ősszel az erdők mélyén élénk vörös színben pompázik a galagonyabokor. Termése szíverősítő, segít elkerülni a megfázás szövődményeit is, és a fertőzés alatt, valamint azt követő időszakban is javasolt teaként való fogyasztása. 

Boróka

A borókabogyó rendkívül sokoldalú gyógynövény, ami talán a gin alapanyagaként híresült el a legjobban. Segíti az emésztést, gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatású.

(fotó: illusztráció, pixabay)