Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Ezt nem fogják csípni a szúnyogok

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A héten Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Vas és Zala vármegyében gyérítik a szakemberek a szúnyogokat.

A munkálatok 274 települést és 59 ezer hektárnyi területet érintenek, a többi között pótolják az előző heti szeles időjárás miatt Szolnok térségében és Zala vármegyében elmaradt munkákat is – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Az elmúlt hetek nyárias, meleg időjárásának köszönhetően csökkent a csípőszúnyog-tenyészőhelyek nagysága és kevesebb vérszívó fejlődött ki. A folyamatos gyérítésnek és az időjárásnak köszönhetően júliusban kisebb területen kellett beavatkozni, a szúnyogártalom a legtöbb térségben elfogadható szinten maradt, írja az OKF

A hónap végére viszont az esős időjárás miatt változott a helyzet, és tömegesen alakultak ki kisebb tenyészőhelyek, sok ezek közül magántelkeken. Ezért is fontos egy-egy esőzés után felszámolni, vagy lefedni a kertben létrejött kisvizeket, hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem. 

A kifejlett szúnyogok ellen gépjárművekre rögzített permetező berendezésekkel avatkoznak be a települések belterületein. Az alkalmazott készítmény emberekre, háziállatokra és növényekre nincs káros hatással.

A közlemény szerint a kezeléseket napnyugta után hajtják végre, így az irtószerrel a nappal aktív rovarok nem találkoznak.

Illusztráció: Pixabay