Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Ezt tette a földekkel a szerdai zivatarrendszer

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kritikus állapotban volt a talaj felső félméteres rétege az ország északnyugati-délkeleti sávjában. A nedvességtartalom nem érte el a 40 százalékot a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában. 

Az elmúlt hétvégén ráadásul megérkezett az idei második hőhullám, a hőmérséklet csúcsértéke hétfőn és szerdán többfelé meghaladta a 35 Celsius-fokot. Így az eső éppen időben jött, szinte fellélegeztek a többfelé szomjazó növények. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint a fél-egy méter mély talajréteg egyelőre országszerte jó vízellátottságú, köszönhetően a téli félév bő csapadékának.

Javában zajlik a kalászosok aratása, a betakarítás elég változékony időben kezdődött. A korábbi nagy csapaékmennyiségből adódóan többfelé vannak megdőlt táblák is, de az elmúlt napok száraz időjárásában jól lehetett haladni a munkákkal. A kukorica és a napraforgó a legtöbb helyen szépen fejlett: a kukorica a címerhányás állapotában van, a napraforgó pedig virágzik. A további optimális fejlődésükhöz a következő hetekben bőséges csapadékra lenne szükség, de erre egy kicsit még várni kell. 

Szombattól ismét erősödik a hőhullám, vasárnaptól a legmelegebb órákban több helyen mérhetünk 35 fok feletti értéket. Hétfőn és a jövő hét közepén az országot újra hidegfront súrolja majd, amely változó mennyiségben okozhat záporokat, zivatarokat. 

A napos idő lesz a jellemző, igen erős UV-sugárzással, ami az arra érzékeny növények levelein és terméseiben napégést is okozhat, hívja fel a figyelmet az agrometeorológiai előrejelzés.

Fotó: Pixabay