Familienbonus Plus -Az új osztrák adó visszatérítési tétel a gyakorlatban

Már tavaly sok Ausztriában dolgozó honfitársunk érdeklődését felkeltette az osztrák kormány által kitalált új adó visszaigénylési tétel, nevén szólítva az újszülöttet – Familienbonus Plus. Ellenben sokan nem értették, hogy mikortól jár és pontosan mennyi is az annyi. Talán még többeket érdekelt egyből, hogy miként kell hozzájutni vagy igényelni ezt a tételt. A Visszatérítők Csapa most azokat a kérdéseket és válaszokat gyűjtötte össze a legújabb cikkben amik közvetlenül az osztrák adóhivatal felé lettek intézve az ügyfelek által mióta életbe lépett az új törvény. Ne feledje, hogy indul az osztrák adó visszatérítési szezon, a teendőkről itt írtunk korábban, az ausztriai adóvisszaigénylés buktatóiról meg itt.

A Osztrák Szövetségi Kormány elvileg azt tűzte ki célul, hogy az adórendszert egyszerűbbé és átláthatóbbá tegye.

Ennek a víziónak megvalósítása során szűnik meg a Kinderfreibetrag és az “adóügyileg levonható gyermekgondozás utáni költség 10 éves korig”, mely sok bürokratikus teendővel járt a polgárok számára a hivatal szerint.

A Familienbonus Plus-nak azonban ötszörös pozitív hatása van a két megszüntetett lehetőséggel szemben. – Állítja az osztrák kormány.

A Familienbonus Plus egy osztrák adó visszatérítési lehetőség, gyermekenként 1500 € összegben évente a gyermek 18 éves koráig járhat, ami azt jelenti, hogy a fizetendő adóteher évesen 1500 € összegig csökkenthető.

A gyermek 18 éves kora után egy csökkentett Familienbonus jár 500 € éves összegben, amennyiben utána családi pótlékot kaptak.

A Familienbonus Plus már az első adó eurónál kezd el működni. Ezért ezt egy havi kb 1700 €-s bruttó jövedelemnél lehet teljes mértékben igénybe venni (1 gyermek esetében).

Felső határa nem lesz. A Familienbonus Plus egyedül a saját jövedelemadó és a Familienbonus éves 1500 € / gyermek határig korlátozott. Ez 18 éves korig jár, ugyanúgy, mint az 500 € / év a 18. születésnap után.

Ez választástól függően a bérelszámolásnál (munkáltatón keresztül) vagy utólagosan az adóbevallás, illetve az Arbeitnehmerveranlagung keretén belül vehető igénybe.

Amennyiben a Familienbonus Plus figyelembevételénél úgy dönt, hogy azt a bérelszámolásnál vegyék figyelembe, érzékelhető lesz a havi adókönnyítés. Ehhez az E30-as formulát kell kitölteni és a munkáltatójának odaadni.

Ez a táblázat az Ausztriában élő gyermekek után igénybevehető összegeket tartalmazza! A Magyarországon élő gyermekek után évesen maximum 840 euró vehető igénybe.

Amennyiben érdekli mind a 33 osztrák adóhatóság által is tisztázott kérdés a Familienbonus Plus-al kapcsolatosan akkor ITT tudja végigolvasni a kérdéseket és a válaszokat egészében.

A cikk készítésében a Visszatérítők csapata az OSZTRÁK és NÉMET adó és családi járandóságok szakértője segítette portálunkat.

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó