Kezdőlap KÉK HÍREK

Fegyvereket, gránátokat és fegyveralkatrészeket találtak egy újabb magyar-szlovák közös akcióban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A nyári rajkai rajtaütés után a magyar és a szlovák rendőrök ismét felszámoltak egy fegyverraktárat, ezúttal Szlovákiában: egy rózsahegyi műhelyben tucatnyi fegyvert, mintegy 70 fegyveralkatrészt és több gránátot foglaltak le – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

2022 júliusában a KR NNI a szlovák-magyar határ közelében fekvő Rajka településen az elmúlt 25 év legnagyobb magyarországi fegyver- és robbanóanyag-raktárát számolta fel. Az akcióban 59 lőfegyvert, több mint 45 ezer lőszert és hét kilogramm robbanóanyagot, gyutacsokat, hangtompítókat foglaltak le.

A nyári rajtaütést követően a KR NNI győri nyomozói folyamatosan együtt dolgoztak a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) kollégáival, hogy azonosítsák a fegyverek eredetét. A nyomozás során kiderült, hogy a rajkai ingatlanban lefoglalt fegyverek egy része illegális átalakításon esett át. Ezek eredetileg Szlovákiában évekkel ezelőtt legálisan vásárolt, hatástalan fegyverek voltak. A KR NNI és a NAKA közös felderítésének eredményeként a szlovák és a magyar nyomozóknak sikerült egy négytagú szlovák bandát beazonosítaniuk, amelyet fegyverek illegális átalakításával hoztak összefüggésbe.

 A beszerzett bizonyítékok alapján ez a csapat 2014 és 2016 között több mint félezer fegyverrel kereskedett. A tagok nevére legalább 600 fegyvert regisztráltak. Ezek dokumentáció nélkül, átalakítások után kerültek a valódi tulajdonosokhoz.

A csapat egyik tagja egy másik ügy miatt már három éve jogerős szabadságvesztését tölti a zselizi büntetés-végrehajtási intézetben. Három társán összehangolt nemzetközi akcióban április 19-én ütöttek rajta, több mint száz rendőr részvételével. Egyszerre három helyszínen csaptak le Szlovákiában: Nagyszombaton, Nyitrabányán és Rózsahegyen. A nyomozók a három férfi lakásán házkutatásokat tartottak, ezt követőn hallgatták ki őket.

Az akció csúcspontja egy szlovák férfi elfogása volt. A 47 éves férfi egy eredetileg esztergályos műhelyként funkcionáló kétszintes épületben lakott Rózsahegyen, amelynek egy részét lakóhellyé alakította át. A férfi társaival közösen ott raktározhatta az általuk megvásárolt hatástalan fegyvereket, majd azokat ott alakíthatták át újra éles lőfegyverré.

A műhelyben a nyomozók 14 fegyvert, körülbelül 2000 különböző kaliberű lőszert, csaknem 70 pisztoly- és gépkarabélytárat, gránátot és saját gyártású hangtompítót foglaltak le.

A férfi a szlovák büntetőeljárásban vizsgálati fogságba került, míg két társa szabadlábon védekezik.