Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Szakértők szerint hidegebb munkakörnyezetben gyakrabban fordulhat elő felfázás és légúti betegségek is, de alkalmazkodnunk kell a jelenlegi helyzethez.

Szokatlan tél elé nézünk, hiszen az energiaárak már az év elején is nagyon magasak voltak, azonban a háború kirobbanása óta rég nem látott energiaválság alakult ki Európa több országában. Bár Magyarországon is húzós a helyzet, megfagyni azért nem fogunk sem otthon, sem a munkában.
Ennek ellenére nem feledkezhetünk meg a spórolásról sem, ha azt akarjuk, hogy ne legyenek nagy leállások az iparban és a lakások fűtésére is jusson elég energia. Ennek fényében a közintézmények esetében legfeljebb 18 fok lehet, valamint számos cég is amellett döntött, hogy lejjebb tekeri a fűtést.
Adódik azonban a kérdés, hogy vajon mennyire nőnek meg az egészségügyi kockázatok, ha legalább napi 8 órát a szokásosnál hidegebb munkahelyen töltünk.
Mivel ez a helyzet most jött elő, így nincsenek arra vonatkozó egzakt kutatások, hogy milyen betegségeket kapunk el nagyobb eséllyel, ha 20 fok helyett mondjuk 19 vagy 18 fokban dolgozunk, az viszont tény, hogy hidegebb munkakörnyezetben gyakrabban fordulhat elő felfázás és légúti betegségek is.
Ha lejjebb visszük a hőmérsékletet, könnyebben terjedhetnek a kórokozók, tehát többen fognak kiesni betegszabadság miatt, ha azonban számítunk efféle problémákra, akkor már előzetesen tudunk hozni olyan intézkedéseket, amelyekkel csökkenthetők a kockázatok.
A 16-17 fok viszont már sokkal kockázatosabb, hiszen azt közepesen nehéz fizikai munka végzése esetén lehet komfortosnak érezni, ám a 18 fok még pont az alja annak a tartománynak, ahol össztársadalmi szinten nem lesznek komoly egészségügyi következmények.
„Lehet, hogy valamivel többen lesznek betegek, viszont kényszerhelyzetben vagyunk, aminek senki nem örül, de alkalmazkodnunk kell hozzá. Odafigyelve magunkra 18 fokban is lehet ülőmunkát végezni. Egy kicsit több hibával, egy kicsit több viszontagsággal, de menni fog” – mondta Nagy Marcell, a Magyar Orvosi Kamara titkára.
Ebben a helyzetben azt tanácsolja, hogy tartsuk be a jelenleg is érvényben lévő előírásokat, vagyis képernyő előtti munkavégzésnél, ülőmunkánál óránként legalább 10 perc pihenőt tartsunk, ilyenkor álljunk fel és mozgassuk át magunkat, ezzel felfrissítve a vérkeringésünket.
Emellett az is segít, ha rétegesen öltözködünk, sok folyadékot fogyasztunk, hiszen azzal nagyobb eséllyel tudjuk megelőzni a felfázást és húgyúti fertőzéseket, a melegebb italok pedig a hőérzetünk mellett a közérzetünket is javíthatják.