Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Fel mennél a Szabadhegyi Víztorony tetejére? – Jövő pénteken megteheted

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Győr-Moson-Sopron megyében is várják az érdeklődőket az október 28-i Erőművek Éjszakáján. Megnyitja kapuit a látogatók előtt a Soproni Erőmű, ahol megismerkedhetünk a máskor elzárt területeken működő berendezésekkel, Győrben pedig a hegytetőn álló impozáns mérnöki alkotás, a Szabadhegyi Víztorony tetejéről csodálhatjuk meg a varázslatos kilátást.

Idén október 28-án kerül sor az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvényére. Az érdeklődők ezen a napon betekinthetnek az erőművekben, a fűtőművekben és – idén először – a közműszolgáltatóknál zajló munka kulisszatitkaiba is. A főszervező Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfőbb célja, hogy az energia- és távhőtermelés, valamint a közműszolgáltatások működésének bemutatásával felhívja a figyelmet arra, hogy környezetünk védelme érdekében érdemes tudatosan bánni erőforrásainkkal. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az egyes helyszínekre a www.eromuvekejszakaja.hu oldalon lehet regisztrálni. 

Győrben a Szabadhegyi Víztorony nyitja szélesre máskor zárt kapuit, ahol 40 fős csoportokban lehet felmenni a lépcsőkön a 43 méter magas és 400 m3-es térfogatú víztartályú torony felső teraszára. A vasbeton törzsből és csúszószsalus technológiával készült torony 2004. januártól kapcsolódott be a városi vízhálózatba.

Az Erőművek Éjszakája 2021-ben több mint 3000 látogatót vonzott; a szervezők idén is telt házra készülnek. Ezen a napon országszerte csaknem 70 izgalmas helyszínen látják vendégül a látogatókat, akiket számos érdekes programmal, közelről is megtekinthető, gigantikus berendezésekkel és szakértő idegenvezetéssel várnak.