Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egységesen, fenntartótól függetlenül, a gondozási napok számához igazítva, kifejezetten a rezsiköltségek fedezetére állapítson meg a kormány kiegészítő támogatást.

Ezt kéri, mintegy harmincezer ember nevében, a kormánynak küldött levelében a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SZMEE) és további 32 olyan alapítvány vagy egyesület, amely idős embereknek, fogyatékkal élőknek, rászorulóknak nyújt lakhatást, gondozást.

Azzal érvelnek, hogy a kormány néhány fenntartót megsegít, azonban a nonprofit szervezetek és az alapítványok nem  tartoznak ezek közé, így a minisztérium által kiírt rezsiköltség-támogatásra sem jelentkezhetnek.

Mindeközben az idősotthonok rezsiköltségei is drasztikusan megemelkedtek: van ahol a gázszámla havi 1 millió 60 ezer forintról 2 millió 770 ezer forintra nőtt.

Levelükben azt is megemlítik, hogy az országban 200 nonprofit – tehát nem állami-, nem önkormányzati-, nem egyházi – fenntartó összesen 648 intézményt működtet. Ezek az intézmények naponta több, mint 30 ezer idős- vagy fogyatékkal élő emberről gondoskodnak. Működésük pedig, a tavaly megnőtt rezsiköltségek miatt veszélybe került.

A lakók hiába fizetnek magasabb térítési díjat, az intézmények ezzel is csak részben tudják fedezni a megnövekedett költségeket. Az ellátottaktól a jelenlegitől nagyobb összeget pedig már nem kérhetnek, mert a gondozottak és családjaik teherbírása is véges.

A levélírók szerint az államnak is az az érdeke, hogy ezek a szervezetek fennmaradjanak és stabilan működjenek. Ugyanis: amennyiben a civil fenntartású intézmények megszűnnek, akkor sok rászoruló marad ellátás nélkül, akik  az állam és  az egyház hasonló intézményeibe sem találnának maguknak új helyet,  hiszen azok jelenlegi kapacitásait már most is jelentősen meghaladja a szolgáltatásra várakozók száma.