Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Ferenc pápa: „A szeretet képes változást vinni a történelem folyamába”

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ferenc pápa szenteste a Szent Péter-bazilikában tartott vigíliát, 2019 óta először járvány-korlátozások nélkül. A pápa úgy vélte, a betlehemi jászol szegénysége az élet igazi gazdagságát mutatja, amit nem a hatalom és a pénz birtoklása képvisel, hanem a kapcsolattartás embertársainkkal.

 Az egyházfő a szeretetet nevezte az egyetlen olyan erőnek, amely képes változást vinni a történelem folyamába. Ma délben Ferenc pápa a bazilika lodzsájáról mondja el karácsonyi üzenetét, amelynek központi témája a béke.

Jézus szeretetével legyőzte a világot – erről már Erdő Péter esztergom-budapesti érsek szólt a budapesti Szent István-bazilikában a karácsonyi éjféli szentmisén. A bíboros arról beszélt, hogy a Betlehemi Gyermek nem harcban és fegyverekkel vívta meg csatáját, hanem puszta létével és szeretetével. A háború mindig az ember csődje, Krisztus születése viszont mindezek ellenére örömünnep – tette hozzá Erdő Péter.