Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kutyatulajdonosok általában tudják, hogy a kedvencük milyen pózban alszik, ám azzal már nincsenek tisztában, hogy egy adott testhelyzet mit jelent. Mutatjuk!

Oroszlánpóz

Az oroszlánpóz azt jelzi, hogy a kutyánk nem alszik, inkább csak pihen. Az eb mellső lábai előre vannak nyújtva, fejét pedig rajtuk nyugtatja, mint a fekvő oroszlánok. A testhelyzet kiválóan alkalmas arra, hogy a kutya pihenjen, ugyanakkor, mivel nem alszik mélyen, ugrásra kész is maradhat.

Oldalt

A kutyák ebben a pózban alszanak a leggyakrabban: az oldalukon fekve, kinyújtott lábakkal. A testtartás arra utal, hogy az eb nyugodt lelkiállapotban van, kényelmesen szunyókál, és biztonságban érzi magát abban a környezetben, ahol van.

Fánkpóz

A kedvenceink sokszor fánkpózba összegömbölyödnek, akár egy labda. A fánkpóz amellett, hogy a zavartalanul alvó kutyák sajátja, más célt is szolgál. Azért gömbölyödnek így össze, hogy a lehető legkisebbek legyenek, így kevésbé érzik sebezhetőnek magukat, és a testhőmérsékletüket is jobban tudják szabályozni.

Superman

Superman-póznak nevezik azt a testhelyzetet, amikor a kutya a hátsó lábait hátra-, a mellső lábait pedig előrenyújtva alszik – pont, mint a méltán népszerű szuperhősfigura, csak ő a levegőben, repülés közben teszi ugyanezt. A Superman-póz a testhőmérséklettel van összefüggésben. A kutyák hasán lévő szőr nem szigetel úgy, mint a test más részein. Tehát valószínűleg akkor szunyókálnak így, ha meleg van, a felület pedig, amin elterülnek, jóval hidegebb, mint a környezetük.