Az előttünk álló extrém hideg nem csak ránk, hanem a szabadban tartott állatainkra és az udvaron élő házi kedvencekre is veszélyt jelenthet. 

Egy kis extra odafigyeléssel azonban elkerülhet elkerülhető a környezetünkben tartott állatok szenvedjenek, vagy fagyási sérüléseket szerezzenek.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének elsődleges javaslata az, hogy a „kutya hidegben” kint tartott kedvenceink számára feltétlenül biztosítsunk a megszokottnál több, energiában dús eleséget és szélvédett, sőt (kutya és macska esetében) fűthető kuckót.

Ridegtartott lovaknál egy legalább három oldalú beállóra, istállótakarókra, továbbá a széna és a szalma mellett többféle, energiában gazdag kiegészítő táplálékra van szükség.

Fontos, hogy napközben többször ellenőrizzük az ivóvizet, mert a fagyott vizet ilyenkor langyosra kell cserélni. Ne feledjük el azt sem, hogy a hideg idő hatására nem csökken le kedvenceink mozgásigénye. Mindennap szánjunk időt a velük való sétára, játékra.

A szabadban kint teleltetett házi kedvenceinket semmiképpen se fürdessük, hiszen ilyenkor a természetes zsíros védőréteget lemosnánk, ezzel rontva az állat prémjének természetes szigetelő rétegét.

Az utcákon sok kóbor állat kószál. Az állatvédő egyesületek mindenkit arra kérnek, hogy aki csak tud, az fogadjon be közülük legalább egyet.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület folyamatosan azt hangoztatja, hogy krízis időszakban saját állataink mellett figyeljünk oda az utcára kidobott – kóborló állatokra, illetve minden bajban lévőre.