Kezdőlap GYŐR Győr - Gazdaság

Fokozatos élénkülést mutat a kiadó lakóingatlanok piaca

Fokozatos élénkülést mutat a kiadó lakóingatlanok piaca. A kínálat növekedése mellett a kereslet is felfutóban van, mindez a bérleti díjak gyorsulását hozhatja a felvételi ponthatárok kihirdetésével – közölte az ingatlan.com. 

Az elemzésében kiemelik: 2023-ban elszakadt egymástól a lakóingatlan-piac két meghatározó része. Az eladó lakások iránti kereslet stagnál és a lakások drágulása is megállt, ezzel szemben a kiadó lakóingatlanok iránt tovább erősödik a kereslet.

Az albérletszezon előszelét jelzi, hogy a fővárosi kiadó lakások iránti érdeklődések száma májusban és júniusban 5-10 ezer darabbal, 6-11 százalékkal haladta meg az év első hónapjaira jellemző átlagot. Az év első hat hónapjában a budapesti kiadó lakások iránti kereslet 8 százalékkal, a vármegyeszékhelyeken pedig 11 százalékkal fokozódott és meghaladta a félmillió érdeklődést. A kereslet erősödésével a kínálat is szélesebb lett, április óta egyre több kiadó lakás került a piacra, július közepén közel 12 ezer bérelhető ingatlanból lehetett válogatni. 

Az ingatlan.com arra számít, hogy az idei szezonban a lakbérek drágulása miatt a bérlők olcsóbbra cserélhetik a meglévő albérletüket. Az olcsóbb kiadó lakásokra való igények erősödésére utal, hogy júniusban az alacsonyabb bérleti díjakkal kivehető lakásokkal rendelkező városrészekben, például a XVIII. és a XX. kerületben 57 és 40 százalékkal nőtt éves összevetésben a kereslet.

Július elején az átlagos budapesti lakbér 240 ezer forint volt. Az egyetemvárosokban az albérletárak közelítik a tavalyi fővárosi díjakat. Debrecenben, Győrben és Veszprémben egyaránt 170 ezer forinton, Pécsen és Szegeden 140 ezer illetve 137 ezer forinton kínálják a bérlőknek a lakóingatlanokat. Székesfehérváron 145 ezer, Nyíregyházán 130, Kecskeméten 120 ezer forintos bérleti díj volt a jellemző, Miskolcon 100 ezer forint a díj.