Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Az eredetileg az Eiffel-torony lábához tervezett új épületek megépítéséhez túl sok fát kellett volna kivágni, Párizs lakói pedig egyöntetűen felháborodtak a projekten, így végül elkaszálták azt.

A párizsi polgármesteri hivatal végül elállt az Eiffel-torony lábánál tervezett új épületek megépítésétől, miután a környezetvédők és a helyiek hónapokon át tiltakoztak a projekt megvalósítása ellen, sőt, még egy petíciót is indítottak, melyet mintegy 150 ezer ember írt alá.
Az eredeti tervek szerint mintegy 20 idős fát kellett volna kivágni a projekt megvalósításához, s négy új épületet húztak volna fel az Eiffel-torony lábánál, melyekben kávézók, üzletek, mosdók ás poggyászkiadó is helyet kapott volna.
Emmanuel Grégoire Párizs alpolgármestere hétfőn jelentette be, hogy teljesen leállítottak minden építési projektet az Eiffel-torony lábánál, hozzátéve, hogy ennek ellenére folytatják a tereprendezési munkálatokat.
Az idős fák megmentéséről májusban született döntés, miután a helyi lakosok heves tiltakozásba kezdtek, a környezetvédők pedig csatlakoztak a tiltakozáshoz, s egyre több ellenvetés érkezett a párizsi polgármesteri hivatalhoz.
A tereprendezés a hivatal közlése szerint egy “sokkal nagyobb terv része”, melynek célja, hogy a turisztikai látványosság körüli teret átalakítsák, ebbe pedig beletartozik az utak és a közterületek füvesítése, valamint a cserjék ültetése is.
Grégoire kijelentette, “nem engedünk a nyomásnak”, ám hozzátette, azt sem akarják, hogy a helyiekkel vitába keveredjenek, és ez beárnyékolja a projektet, majd úgy fogalmazott, “mondjuk úgy, hogy megszüntetjük a súrlódások egy részét”.