Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Gondot okoz a csapadékelvezetés

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az elmúlt napokban több mint 60 mm csapadék hullott le a térségben.

Ennek a mennyiségnek az elvezetése alapvetően nem okozna gondot a győri csatornarendszernek, azonban Győrszentivánon, Ménfőcsanakon, Bácsán és Gyirmóton mégis hatalmas tócsák alakulnak ki időszakosan. A szakemberek szerint a felelőtlen lakossági vízelvetetés a legfőbb ok.

„Az elmúlt kilenc napban leesett csapadék mennyisége nem kevés, hisz egyetlen négyzetméteren hatvan liter vízzel kell számolnunk. Azonban ha olyan nehézségekkel küzdünk, hogy van körülbelül 70 kilométernyi lakóutcánk városszerte, ahol elégtelen még az útburkolat minősége, nem megfelelő a csapadékvíz elvezetése, akkor már önmagában is problémát okoz ez a hatalmas mennyiségű eső.” – mondta el a városi portálnak Máthé-Tóth Péter a Győri Útkezelő Szervezet vezetője.

Hozzátette, hogy a lakosság sokszor a saját helyzetét nehezíti meg.

„Nagyon sokat tudna segíteni a helyzeten a lakosság, ha az udvarok és a tetők csapadékvizeit nem a közterületekre vezetnék ki, ami önmagában is rendeletileg tilos. Minden ingatlantulajdonosnak a saját portáján belül kellene kezelnie a keletkezett csapadékvizet. Külön gond az is, hogy nagyon sok lakó, a parkolási lehetőségekre hivatkozva, betemeti az egyébként kitűnően működő szikkasztó árkokat, a víz elapasztására szolgáló zöld területeket pedig befedik murvával, így az elveszíti a vízbefogadó képességét” – tette hozzá Máthé-Tóth Péter.

A szakember szerint a családi házakból kivezetett vízzel együtt a természetes csapadékmennyiség duplája kerül a közterületekre. Ez pedig tócsákban gyűlik össze. Máthé-Tóth Péter szerint a megoldás a lakossági fegyelem megváltozása lenne.

Az útkezelők szivattyús autóval járják a külső kerületek utcáit és felszippantják a csapadékvizet.