Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Gyönyörű, de mérgező: virágzik az őszi kikerics

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ősz eljövetelének biztos jele, amikor apró, világoslila virágaival megjelenik az őszi kikerics. A kutyadöglesztőfű néven is ismert gyönyörű virág nem véletlenül kapta ezt a becenevet. Olvasónk Pinnyéd határában, a gáton fotózta le a gyönyörű virágokat.

 

Ha az állatok lelegelnék, nemcsak ők, hanem mi is nagy bajban lennénk, ugyanis olyan erősek a benne lévő méreganyagok (kolhicin, kolchamin), hogy közvetve is hathatnak. Például az állatok által elfogyasztott méreg kiválasztódhat a tejükben, az ilyen juh- vagy kecsketej pedig az emberre is veszélyessé válik. De szerencsére a természet okosabb ennél, és az állatok nem hoznak minket ilyen helyzetbe.

Természetesen a méreg gyógyír is lehet, így az ember az őszi kikericcsel is próbálkozott bizonyos betegségek kezelésében. Heveny köszvényes rohamban még ma is alkalmazzák, de veszélyessége miatt egyre kevésbé használják a gyógyászatban. Ahol viszont biztosan alkalmazzák, az a növénytermesztés, ahol szintén a kolhicin sejtnövekedést befolyásoló hatását használják, mégpedig tömegnövelőként.

Az őszi kikerics érdekessége még, hogy a vetővirághoz hasonlóan ilyenkor ősszel csak a virágjai hajtanak ki, levelei és köztük megbúvó toktermései a nyár második felében elszáradnak, azok majd csak tavasszal hajtanak ki újra.