Győr750 – Kocsis Erzsébet

Kocsis Erzsébet

Győr 2021-ben ünnepli várossá válásának 750. évfordulóját, ezért elindítottunk egy sorozatot, melyben összesen 750 győri, vagy Győrhöz köthető személyt mutatunk be.

Kocsis Erzsébet

Győr, 1965. március 11. – magyar válogatott kézilabdázó. A magyar válogatott színeiben olimpiai bronzérmes, illetve világbajnoki ezüstérmes lett. 1995-ben a világ legjobb kézilabdázójának választották.

Pályafutását a Győri ETO-ban kezdte. 1989-ben igazolt a Dunaferrhez, ahol legnagyobb sikereit érte el. Kétszer nyert magyar bajnoki címet, kétszer pedig országos kupát. 1995-ben a Kupagyőztesek Európa-kupájában végzett az élen a dunaújvárosi csapattal, Kocsist pedig ebben az évben a világ legjobb kézilabdázójának választotta a Nemzetközi Kézilabda-szövetség.

Négy évvel később a legrangosabb klubsorozatban, a Bajnokok Ligájában is első helyen végzett csapatával. Egyike azon női kézilabdázóknak, akik mindhárom jelentős európai klubtrófeát megnyerték pályafutásuk során. Pályafutását 2000-ben fejezte be, miután egy szezont még eltöltött a Kiskőrösi KC csapatában. Visszavonulását követően a Dunaferr technikai igazgatójaként dolgozott. 2009-ben a csapat súlyos pénzügyi gondokkal küzdött, játékosainak nagy részét elveszítette, ekkor Kocsis Erzsébet néhány mérkőzés erejéig visszatért a pályára.

A magyar válogatottban 1986-ban mutatkozott be, összesen 125 alkalommal viselte a címeres mezt, ezalatt pedig 328 gólt ért el. 1996-ban olimpiai bronzérmet, az egy évvel korábbi, félig hazai rendezésű világbajnokságon pedig ezüstérmet szerzett.

Műsorvezető, riporter