Kezdőlap GYŐR Győr - Gazdaság

Győr a legdrágább városok között: a fizetésemelések hajtják az albérletárakat

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Új lendületet adott az új év az albérlet piacnak, januárban ugyanis jelentősen megindult a lakbérindex emelkedése. A KSH-ingatlan.com legfrissebb adatai szerint országosan 1,5, Budapesten pedig 1,9 százalékkal nőttek az albérletárak a decemberi csökkenés után. Az éves összevetésben pedig országosan 13, Budapesten pedig 12 százalékos emelkedés látható a bérleti díjakban.

A lakbérindex növekedése mögött a magasabb fizetések állnak, melyek lehetővé teszik a bérbeadók számára, hogy magasabb bérleti díjat kérjenek el. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a reálbérek növekedése, valamint az infláció visszahúzódása járul hozzá az albérletárak emelkedéséhez.

A reállakbérek növekedése előbb-utóbb a befektetőket is visszacsábíthatja a lakáspiacra, ami középtávon a lakásárak emelkedésével is együtt járhat – mondja a szakember.

Győr is a legdrágább városok között van, nagyot ugrottak itt is a bérleti díjak

A februári adatok alapján Budapesten átlagosan 250 ezer forint volt a bérleti díj. A legdrágább városrész a II. kerület 352 ezer forintos bérleti díjjal.

A fővéroson kívül is megfigyelhető a növekedés: februárban Székesfehérváron átlagosan 210 ezer forintot, Debrecenben pedig 205 ezer forintot kell fizetni egy átlagos albérletért. Győr is a legdrágább városok között kapott helyet, városunkban 195 ezer forint az átlagos díj. Jól látszik az alábbi grafikonból, hogy egy év alatt jelentősen megugrottak a lakbérek, hiszen tavaly februárban átlagosan 150 ezer forintért lehetett albérletet találni.

Az egyetemisták még feljjebb tolhatják az árakat

A keresztféléves képzések elindulása is hozzájárult még az albérletpiac drágulásához, hiszen az érintett diákok most keresnek kiadó lakást. A magasabb fizetések és a folyamatos fejlődés ígérete együttesen formálják át a magyarországi albérlet piacát az idei év elején.