Győrben is lesz érszűkület nap

Idén immár hetedik alkalommal rendezi meg a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság a magyarországi Érszűkület Napot az európai „PAD and Vascular European Days” kezdeményezés részeként.

A rendezvény célja, hogy felhívja a magyar lakosság figyelmét a perifériás verőérbetegség (érszűkület) veszélyeire. A szervezők 2020. március 19-én 11 és 17 óra között, országszerte 5 helyszínen, többek között Győrben, várják majd érdeklődőket.

Az perifériás verőérbetegség vagy közismertebb nevén érszűkület, Magyarországon több mint 400.000 embert érint, és az adatok is riasztóak: hazánkban rendkívül magas az érszűkület miatt végzett alsóvégtagi amputációk száma, miközben megfelelő életmóddal, a betegség korai felismerésével és kezelésével ezek jó része elkerülhető lenne.

A magasvérnyomás-betegségben szenvedők száma 3,5 millióra becsülhető Magyarországon, így ez a leggyakoribb betegség hazánkban. Az érszűkületben szenvedők 30-80 százaléka magasvérnyomás-betegségben is szenved.

A rendezvényeken a hasznos orvosi tanácsok mellett, tájékoztató kiadványokkal, rizikófelmérő tesztekkel, boka/kar index méréssel, valamint önvérnyomás mérés oktatással, és pulzus önvizsgálat oktatással is várják majd az érdeklődőket.

Győrben a Petz Aladár kórházban végzik a vizsgálatokat.

Híradó főszerkesztő, riporter