Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Éjjel-nappal működő könyvkölcsönző automatát adtak át Budapesten, az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) épületében; a magyar fejlesztésben készült automata alkalmas az olvasók által előrendelt könyvek vagy más dokumentumok kiadására és visszavételére.

 

  Az OIK épülete bejáratánál található automata kiegészíti a szakszerű könyvtárosi tevékenységet, az online, előre megrendelt könyveket a nap bármely szakában olvasójeggyel és PIN-kóddal lehet kikölcsönözni – hangsúlyozta Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatója.

    "Adódhat olyan élethelyzet, hogy a nyitvatartási időben nem tudjuk visszavinni a lejárt könyveket, az automata segítségével azonban ezt bármikor meg lehet tenni" – mondta, hozzátéve: Debrecen, Nyíregyházán és Kaposváron már létesültek ilyen automaták, az ismert adatok szerint ezrek élnek ezzel az olvasóbarát szolgáltatással.
Győrben vajon terveznek ilyet az olvasni szerető embereknek? Biztos lenne rá igény! Ígérjük, utána nézünk, és tudósítunk, ha terveznek ilyet!
    Az OIK tavaly december óta része az OSZK-nak, a szakkönyvtár a magyarországi nemzetiségek információ-és dokumentumellátásnak központja, emellett gyűjti az eredeti nyelvű világirodalmi, nyelvészeti és külföldi zenei dokumentumokat, az intézmény egyedülálló zenei gyűjteménnyel rendelkezik. Rendszeresen szerveznek koncerteket, felolvasóesteket, könyvbemutatókat és más kulturális programokat. A magyar olvasók mellett a fővárosban élő külföldiek közül is sokan keresik fel a könyvtárat.  
    Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány az elmúlt években nagymértékben megváltoztatta a könyvtárhasználati szokásokat is, az intézményeknek kreatívan kellett megoldaniuk ezt a helyzetet, hogy versenyben tudjanak maradni. Ennek a kihívásnak az egyik eredménye a magyar fejlesztésben létrejött könyvautomata, amely a fővárosban elsőként biztosítja 24 órában a hozzáférést az olvasóknak a dokumentumokhoz – mondta, kiemelve: reményei szerint az automata működése növeli az olvasókör számát.  
    "Felgyorsult világunk és a digitalizáció ellenére a műveltséget, a tudást, a kultúrát nem engedjük elenyészni" – hangsúlyozta, kiemelve: a megfogható könyv olyan élmény, amelyet nem lehet digitálisan helyettesíteni. A kényszerszülte fejlesztés sok mindenkinek a hasznára válhat – tette hozzá.
    Az államtitkár szerint a 21. század könyvtára a múlt és jelen találkozása, a könyvtárszakma feladata és felelőssége beemelni a technika adta lehetőségeket a szolgáltatásba, így a hagyomány, a közösségformálás, a nevelés, oktatás és a támogató küldetés egyszerre tud érvényesülni napjainkban is – hangsúlyozta.  
    A könyv és az olvasás jelentősége megkérdőjelezhetetlen- hangsúlyozta Balogh-Madár Emese, az V. kerület Belváros-Lipótváros alpolgármestere hozzátéve: az olvasás elgondolkodtat, táplálja a fantáziát és kapcsolódási pontokat teremt az emberek között.  
    Az alpolgármester szerint a könyvkölcsönző automata kiváló példa arra, hogy az olvasás mindig tud alkalmazkodni az aktuális kor elvárásaihoz, megőrizve a rá jellemző klasszikus értékeket. Beszélt arról is, hogy a kerületben közösségi könyvtárak működnek, a Károlyi-kertben POKET-automata is helyet kapott.