Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Győrben tesztelik a világ leghatékonyabb e-buszait

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Győr városi közlekedésében mutatkozik be a Kravtex-Kühne Csoport első, 100 százalékban ban elektromos meghajtású autóbusza, a vadonatúj Credobus Electronell. A Mosonmagyaróváron és Győrben készült jármű a világ  leggazdaságosabb e-buszai közé tartozik.

Az elsőként elkészült, 12 méteres modell ma kezdi meg első utasforgalmi tesztelését, a 18 méteres csuklós változat az év második felében mutatkozik be. Mindkét jármű akadálymentes, városi és elővárosi közlekedésre egyaránt alkalmas. 

Az utasok június 8. és június 14. között, elsősorban a 2, 2B, 5, 6, 7, 9, 17B, 19, 38 és 38A jelű járatokon találkozhatnak a busszal. 

Krankovics István, a Kravtex ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: a világ leghatékonyabb és leggazdaságosabb e-buszai közé tartozik. „Tiszta magyar munka”- tette hozzá, nem titkolva, hogy a Volánbusz igényei meghatározzák stratégiai fejlesztéseiket. 

2050-ig klímasemlegessé válna a Volánbusz – beszélt a cég céljairól Barna Zsolt, a Volánbusz igazgatóságának elnöke. Dr. Mosóczi László, a Volánbusz vezérigazgatója kiemelte, Győrben egy éve már 13 elektromos busz működik, a tesztüzembe álló a tizennegyedik. Több kisebb magyar városban – például Balatonfüreden, Hajdúszoboszlón, Komáromban, Komlón és Tatán – összesen 20 elektromos busz állhat majd fogalomba, ezek beszerzésére nyújtottak be támogatási kérelmet.