Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Jó figyelmeztetés ez a tűzeset: figyelték, mégis továbbterjedtek a lángok

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kerti hulladékot égettek a minap Dunaszegen, a Hunyadi János utcában. A tűz továbbterjedt és mintegy kétszáz négyzetméteren pusztított annak ellenére, hogy felügyelték. A lángok veszélyeztették a szomszédos ingatlant is. A győri hivatásos és az ásványrárói önkéntes tűzoltók előbb körülhatárolták, majd eloltották a tüzet. Az eset során nem sérült meg senki. 

A szabadtéri tüzek elkerülése érdekében tartsuk be a tűzvédelmi szabályokat. Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, a nádas és a tarló, a kerti munkálatok során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos – hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Ahol a települési önkormányzat rendeletben engedélyezi a kerti zöldhulladék-égetést, ott csak a rendeletben meghatározott módon és időben végezhető az égetés. Amennyiben a települési önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, ott tilos zöldhulladékot égetni. 

Amennyiben az önkormányzat rendelete engedélyezi az égetést: 

  • gyűjtse a növényi hulladékot 1-2 négyzetméteres területen egy kupacba,
  • tisztítsa meg ennek környezetét, hogy a tűz ne tudjon továbbterjedni,
  • készítsen a közelbe oltóvizet és valamilyen kéziszerszámot, például egy lapátot, amellyel kordában tudja tartani a tüzet,
  • csak szélcsendben gyújtsa meg a tüzet és amennyiben feltámadna a szél azonnal oltsa el,
  • soha ne hagyja felügyelet nélkül a tüzet,
  • amennyiben továbbterjedne azonnal értesítse a tűzoltókat a 112-es segélyhívón!

A tűzvédelmi előírások megszegése az okozott kár és a veszély mértékétől függően húszezer forinttól akár három millió forintig terjedő bírsággal is járhat. (Fotó: Képünk illusztráció)