Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Különleges lopásgátló módszert vet be a győri rendőrség: speciális pasztával kenik be a kerékpárokat. Az eljárás mikéntjéről a helyi rendőrség sajtóosztályát kérdeztük. 

Május 4-én 9 órától 13 óráig vihetik a kerékpárosok járgányaikat a győri Barátság Sportparkba, hogy ott a rendőrök speciális anyaggal jelöljék meg azokat. 

– A program célja a lakosság értékeinek védelme, a kerékpárlopások számának csökkentése, az effajta bűncselekmények megelőzése, illetve az eltulajdonított biciklik megtalálása, beazonosítása, az elkövetők felderítése – fejtette ki a program célját a a Győri Hírek kérdésre Péczi Krisztina, a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rendőrség sajtóreferense. – A megjelölt kerékpárokat a rendőrség nyilvántartásba veszi és tulajdonos nevéhez és lakcíméhez rendeli.

A jelölést megelőzően a tulajdonosnak igazolniuk kell a kerékpár tulajdonjogát és a lakcímüket. A rendőrség arra kéri a tulajdonosokat, hogy mielőtt jelölésre viszik kerékpárjukat ellenőrizzék, a bringa rendelkezike-e egyedi azonosítóval. Ez a a kerékpár vázába gyárilag beütött számsor.

Péczi Krisztina, a Győri Hírek olvasóinak elárulta azt is, a jelölést olyan pasztával végzik, amelyet sem lúggal, sem savval nem lehet eltávolítani. 

– Perforált formában kialakított szám- és betűkombinációkból kialakított azonosítót ragasztunk a vázra, amelyet ezzel a pasztával megfestünk. A lakkozott karosszéria elemeken az azonosító jelek áthatolnak a festékrétegen, de a karosszériát nem roncsolják. A jelölés csak UV fény alatt látható. A módszer időjárásálló, a jelölést sem a csapadék, sem a napsütés nem teszi tönkre.